Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

52.Η απλή περόνη μετασχηματίζεται σε περόνη με σπείρες για απολήξεις.

   Δίπλα τους εργαζόταν ένας άλλος τεχνίτης, κρατoύσε μία από τις έτοιμες περόνες και τη σφυρηλατούσε  πάνω σε λίθινο αμόνι. Καθώς δούλευε μου εξηγούσε πως πρώτα θα έκανε την μια άκρη της περόνης ταινία κι' έπειτα θα την χώριζε στη μέση, σχηματίζοντας έτσι τις διπλές σπείρες σαν τελείωμα . Χρησιμοποιούσε ένα σφυρί με ευθύγραμμη κεφαλή ώστε να μπορέσει να της δώσει μήκος χωρίς όμως να την φαρδύνει.
   Για να έχει το σωστό αποτέλεσμα θα έπρεπε το πάχος της ταινίας να είναι το μισό του πλάτους της. Αφού λοιπόν το έφτασε το μέταλλο στο σωστό πάχος, το ακούμπησε πάνω σε ένα σκληρό επίπεδο ξύλο. Στη συνέχεια το άκρο που είχε πλέον γίνει ταινία,έπρεπε να το χωρίσει σε δύο μέρη.Τη  δουλειά αυτή την ξεκίνησε με ένα μπρούντζινο καλέμι κοπής και ένα βαρύ πλατυκέφαλο σφυρί.
     Στην αρχή με ελαφριά κτυπήματα σημάδεψε τη γραμμή που θα χώριζε τα δύο μέρη. Μετά, με δυνατά και συνεχόμενα κτυπήματα του σφυριού ,το καλέμι, χάραζε βαθιά  το μέταλλο. Τη διαδικασία αυτή την επανέλαβε πολλές φορές μέχρι το μέταλλο να κοπεί.  Το χώρισμα του μετάλλου σε δυο μέρη,το ολοκλήρωσε, χαράσσοντας με δύναμη  μέσα στο αυλάκι που είχε διαμορφωθεί,( με την κόψη του καλεμιού)Όταν η ταινία χωρίστηκε στα δυο, ο τεχνίτης καθάρισε και έστρωσε εσωτερικά τις ακμές της διχάλας με το πλαϊνό μέρος του καλεμιού.Η διχαλωτή  άκρη της περόνης σχηματίστηκε από  δυο τετράγωνα σύρματα που έπρεπε να στρογγυλέψουν για να γίνουν οι σπείρες.
  Σειρά τώρα είχε η διαδικασία μετατροπής των συρμάτων σε σπείρες. Δίπλα στο μεγάλο αμόνι, υπήρχε καρφωμένο στο χώμα, ένα μεταλλικό αμόνι με ελαφρά κυρτή κεφαλή.Ο τεχνίτης πήρε από δίπλα ένα ελαφρύ πλατυκέφαλο σφυρί, ακούμπησε το ένα τετράγωνο σύρμα της διχάλας στο αμόνι και άρχισε να κτυπά τις ακμές του για να το στρογγυλέψει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου