Σάββατο 21 Απριλίου 2012

22.Η Eπεξεργασία του εργαλείου μετά τη χύτευση.

Αν και κόντευε μεσημέρι, το εργαστήρι ήταν ακόμη στη σκιά του όρους Ζα. Η φωτιά στο καμίνι άρχισε πιά να σβήνει αλλά η ζέστη εξακολουθούσε να είναι αποπνικτική. Ο τεχνίτης άφησε το χυτευμένο μέταλλο στην άμμο έως ότου να κρυώσει εντελώς. Μετά, καθώς χώρισε τα δύο  καλούπια, η άμμος διαλύθηκε και εμφανίστηκε το χυτευμένο εργαλείο με τον αγωγό να εξέχει  και τις διάφορες ατέλειες που δημιουργούνται από τη χύτευση
 


Καθάρισε το χυτευμένο πέλεκυ από την άμμο ώστε να δει καθαρά τις ατέλειες που προκλήθηκαν κατά τη χύτευση. Πρώτο του μέλημα ήταν να κόψει τον αγωγό και μετά τα περισσεύματα του μετάλλου. Τοποθέτησε το μέταλλο πάνω στο  αμόνι έτσι ώστε ο αγωγός να ακουμπά πάνω του  και χρησιμοποιώντας ένα καλέμι κοπής από σκληρό κράμα και ένα βαρύ σφυρί κατάφερε να τον  κόψει. Στη συνέχεια έκοψε και τα περισσεύματα. Αυτό που έμενε ακόμη ήταν η εξομάλυνση της επιφάνειας. Με τη βοήθεια μιας μεγάλης ακονόπετρας έτριψε και εξομάλυνε  την επιφάνεια, προετοιμάζοντας το μέταλλο για την τελική επεξεργασία, που ήταν η σφυρηλάτηση.

Χρησιμοποίησε ένα μεταλλικό σφυρί με ελαφρά κυρτή κεφαλή και σφυρηλάτησε τις ακμές για να γίνουν κοφτερές και σκληρές.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου