Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

20.Η ώρα της αλήθειας-το άνοιγμα του καλουπιού

Το άνοιγμα του καλουπιού ήταν η μαγική στιγμή. Έπρεπε να γίνει με προσοχή, χωρίς να χαλάσει το  αποτύπωμα που άφηνε το μοντέλο στην άμμο. Ο τεχνίτης με σταθερές κινήσεις σήκωσε αργά το πάνω πλαίσιο (με την άμμο σφηνωμένη στο εσωτερικό του) και το ακούμπησε ανάποδα δίπλα. Μικρές ακρούλες άμμου στην περίμετρο του καλουπιού είχαν αποκοπεί, κατάφερε όμως να τις συμπληρώσει. Αν δεν διορθώνονταν, θα έπρεπε να επαναλάβει τη διαδικασία από την αρχή.
  Στη συνέχεια κτύπησε ελαφρά το μοντέλο, ώστε να ξεκολλήσει από την άμμο και με προσοχή το έβγαλε από την εσοχή.


 
 .

    Έκανε μερικές διορθώσεις στις άκρες του αποτυπώματος και προχώρησε στο πάνω πλαίσιο. Χρησιμοποιώντας  ένα μικρό χάλκινο εργαλείο, άνοιξε μια τρύπα στην άμμο, λίγο πιό δίπλα από τη μέση του καλουπιού. Έτσι δημιούργησε τον αγωγό μέσω του οποίου θα έχυνε μέσα στο καλούπι  το λιωμένο μέταλλο κατά τη διαδικασία της χύτευσης.





Έπειτα έβγαλε τον πυρήνα από την τρύπα του μοντέλου και τον τοποθέτησε με προσοχή μέσα στο αποτύπωμα που είχε αφήσει πάνω στην άμμο. Η διαδικασία είχε σχεδόν ολοκληρωθεί. Σήκωσε προσεκτικά το πάνω πλαίσιο και το εφάρμοσε αργά πάνω στο κάτω. Το καλούπι ήταν πλέον έτοιμο για να χυτευθεί μέσα του το μέταλλο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου