Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

9.Ο τόπος για το στήσιμο του καμινιού

Ήταν ένα ύψωμα ανοικτό και εκτεθειμένο στους βορειοδυτικούς ανέμους, με θέα το απέραντο Αιγαίο. Λίγο χαμηλότερα ανάβλυζε μια πηγή με άφθονο νερό που κατέληγε στη ρεματιά και από κει έφθανε ως τη θάλασσα. Σε μιά τέτοια τοποθεσία, σε κοντινή απόσταση από την πηγή, βρισκόταν και το έδαφος από  όπου  οι ντόπιοι έβγαζαν χαλκούχα πετρώματα. Όλα τα παραπάνω έκαναν το μέρος ιδανικό για το στήσιμο του καμινιού. Οι εργασίες για το πλάσιμο και την κατασκευή του καμινιού από τον κεραμίστα και το βοηθό του άρχιζαν νωρίς, με το πρώτο φως. Εκτός από το καμίνι έπρεπε να φτιάξουν με πηλό το "χωνευτήρι" καθώς και τα καλούπια μέσα στα οποία θα έχυναν το λιωμένο μέταλλο. Όσο έπλαθαν τον πηλό, το δυνατό αεράκι έφερνε τριμμένα άχυρα από το διπλανό κτήμα και έτσι τυχαία ανακατεύονταν στην όλη μάζα.
Μέχρι το βράδυ η δουλειά τους είχε τελειώσει. Άφησαν τα κομμάτια να στεγνώσουν, ώστε τις επόμενες μέρες να τα βάλουν στη φωτιά.Το επόμενο πρωινό καθώς τις μέρες που ακολούθησαν έκαναν κάποιες παρατηρήσεις.
Πρόσεξαν πως όπου ο πηλός είχε ανακατευτεί με άχυρο η επιφάνεια του δεν παρουσίαζε σκασίματα, ενώ όπου δεν υπήρχε άχυρο η επιφάνεια έκανε χαραγματιές.
Επίσης μετά από την ολοκλήρωση του καθαρισμού του μεταλλεύματος και την χύτευση των εργαλείων με χαλκό, είδαν ότι το χωνευτήρι που είχε στη μάζα του αρκετά άχυρα άντεξε περισσότερα λυωσίματα συγκριτικά με αυτό που η μάζα του είχε μόνον πηλό.
Ακόμα και σήμερα, το ανακάτεμα σπασμένων άχυρων ή ξεραμένων περιττωμάτων αλόγων ( ή φυτοφάγων ζώων) στη μάζα του πηλού με σκοπό την κατασκευή χωνευτηρίων χύτευσης, είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται από τεχνίτες που ζούν σε περιοχές της Ασίας και της Αφρικής.

The copper smelting workshop at Chrysokamino:Recontructing the smelting process
Philip P. Betancourt.
Preliminary results from an experimental study of perforated copper- smelting shaft furnaces from Chrysokamino (Eastern Crete).
M. Catapotis,O.Pryce and Y. Bassiakos
Jewellery &silversmithing techniques C. Codiva (Ashanti casting).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου